Днес е Велика събота - последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден. Това е и последният ден, когато се червят яйца. Тази сутрин във всички православни храмове отслужиха Света Василиева литургия.

Тече подготовка и за вечерните служби, които ще започнат в 23:30 ч., а след полунощ християните ще се поздравят с Христос воскресе!

За първи път тази година великденското богослужение в храм-паметника „Александър Невски” няма да бъде отслужено от патриарх Неофит, а това ще направи врачанският митрополит Григорий, който ще донесе от Йерусалим Благодатния огън за българите.

Български духовници вече са на път към Ерусалим, откъдето довечера ще донесат благодатния огън. Миналата година пандемията възпрепятства тази традиция.

В Ерусалим преди минути започна подготовката по слизането на Божествения пламък.

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

На Велика събота църковното богослужение започва рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня, така че последните съботни песнопения се сливат с възкресните и свършват вече при звуците на тържественото "Христос воскресе!".