Трети ден продължават протестите срещу високите сметки за ток. Поредната масова проява на недоволство в столицата започна в 12 часа пред сградата на ДКЕВР. Тя бе организирана от ВМРО и "Атака".

Протестът, който се провежда под мотото "На бунт срещу високите сметки", по обед събра около стотина души. Демонстрантите запалиха чучело на икономическия министър Делян Добрев, който от своя страна пък се включи в акция по проверката на електромери на граждани.

След инспекцията на място, Добрев каза пред журналисти, че в най-скоро време в България трябва да започне подмяната на обикновените с т.нар „умни” електромери. Те щели да изпращат отчетените данни дистанционно чрез модем и така нямало да има повече грешки в регистрираната потребена електроенергия.

По време на проверките, извършени по-късно през деня, по повод на жалби от граждани за високи сметки, Добрев обясни, че ако има повече инвестиции в енергийна ефективност, то натискът за повишаване на цените на тока ще спадне. Според него това е ключово условие, което би „нормализирало ценообразуването”.

По-рано стана ясно, че държавата ще промени спешно общите условия на електроразпределителните дружества с абонатите за продажба на ток. Това обяви временно изпълняващият длъжността председател на ДКЕВР Антон Роков.

До десет дни регулаторът ще е готов с проверките в ЧЕЗ, Енерго Про и И Ви Ен. Тогава ще стане ясно и ще има ли глоби за тримата монополисти.

На извънреден брифинг Роков обяви още, че хората имат основание да са недоволни защото монополистите са им пратили сметки с много по-дълъг срок на отчитане на електромерите, а и действително в различни краища на страната със занемарена инфраструктура е подавано по-ниско напрежение.

„Протестите са оправдани. Заради това, че е имало по 36-40 дни отчетени абонати и дружествата не са направили разяснителна кампания. Започва промяна по общите условия като ще се разгледат всички клаузи. Установени са райони, където е подавано по-ниско напрежение”, заяви временният шеф на ДКЕВР.

В сряда се очаква да бъде посочен и новия председател на енергийния регулатор. Това е заявил премиерът Бойко Борисов пред журналисти, уточнявайки, че ценообразуването е от основните грешки на комисията.

  • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
  • Варненци ще избират кмет на 30 юни
  • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
  • От юли пада монополът на ЕРП-тата
  • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
  • Варненци поискаха оставката на общинарите с торба охлюви
  • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
  • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
  • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
  • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил