Нов скандал около енергетиката. Документ, който за първи път изнася bTV, предизвиква съмнения дали прокурори не са прикривали злоупотребите в енергодружествата в продължение на почти три години. Става въпрос за сигнал от енергийния регулатор още до предишния главен прокурор Борис Велчев.

Битката срещу ЕРП-та започна ефективно едва тази година - след серията улични протести. Но се оказва, че тя има скандална предистория. bTV се сдоби с копие на автентичен документ от юли 2010 г., подписан от бившия председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев - до бившия главен прокурор.

Всъщност това е резюмето на първия регулаторен одит, който комисията е направила в трите компании ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН (сегашната Енерго Про) за периода 2005-2009 г.

С това резюме през лятото на 2010 г. Семерджиев сигнализира Велчев за разкрити от ДКЕВР нарушения и в трите компании. В този сигнал за първи път още тогава се разкрива с факти и документи как енергодружествата, без знанието и санкцията на държавата, са прехвърлили почти всички свои дейности на свързани фирми и така са надули разходите си.

„Във въпросните договори се съдържат клаузи, с които са създадени почти всички необходими условия за непазарно, непрозрачно и необосновано увеличаване на разходите на одитираните дружества. Трите компании са длъжни да изпълняват лиценза си при минимални разходи с тенденция за тяхното намаляване”, се казва в доклада на ДКЕВР до прокуратурата.

В този документ се описва подробно как енергодружествата заобикалят Закона за обществените поръчки и чрез външни услуги точат печалби към фирмите майки. Цитират се и суми - десетки милиони. Разкрива се дори схема как ЧЕЗ е работила като банка. Отпускала на свързани фирми кредити на лихви по-ниски от пазарните.

„Общо за трите дружества е констатирано, че заложените условия по лицензиите не са изпълнени, както и не е съблюдавано становището на ДКЕВР, че стойността на изнесените услуги не следва да надвишава разходите за тяхното извършване преди изнасянето им”, пише още в сигнала си регулаторът.

Тогавашният главен прокурор Борис Велчев предава сигнала на ДКЕВР на Върховната касационна прокуратура, а тя го възлага на прокурор от Софийската градска прокуратура. Обвинител Снежана Копчева, която сега е в болнични, започва проверка, но отказва да образува досъдебно производство.

Събрани са 12 класьора с най-различни материали по сигнала, но според Копчева няма данни за престъпление. Прокурорът обаче така и не изследва по същество нарушили ли са трите ЕРП-та своите лицензи, както твърди регулаторът.

„Прокураторът, когато отказва да образува досъдебно производство, изхожда от данните за извършено престъпление. Когато са установени други нарушения по реда на Закона за съдебната власт, прокурорът по принцип може да направи предложение до съответния орган за вземане на мерки за отстраняване на тези нарушения”, обяснява Румяна Арнаудова.

Това обаче така и не е направено. На практика преди почти три години прокуратурата реабилитира всички провинения на ЕРП-та и някои от тях продължават до 2012-а. Днес, след всичко, което се случи през последните месеци, прокуратурата не мисли така. Новият главен прокурор Сотир Цацаров и колегите му са категорични, че има достатъчно данни за отнемане на лиценза поне на ЧЕЗ.

При така изнесените факти сега актуалният въпрос е как ще реагира главният прокурор Сотир Цацаров и инспекторатът към Висшия съдебен съвет. Ще има ли проверка за прокурорите, обявили, че няма закононарушение при ЕРП-тата.

Между другото тези дни се очаква прокуратурата да обяви също ще повдигне ли обвинение на бившия председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Въпреки че той е сигнализирал прокурорите още преди почти три години, сега около него се появиха редица съмнения за произхода на неговите доходи и имущество през периода, в който той оглавяваше комисията регулатор.

  • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
  • Варненци ще избират кмет на 30 юни
  • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
  • От юли пада монополът на ЕРП-тата
  • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
  • Варненци поискаха оставката на общинарите с торба охлюви
  • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
  • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
  • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
  • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил