Проверка на bTV Новините - как ще се отопляват учебните заведения в страната тази зима и възможно ли е някои училища да останат на студено?

Преди старта на новата учебна година от Министерството на образованието и науката събират информацията за това как могат да бъдат обезпечени учебните заведения за предстоящия отоплителен сезон.

От образователното ведомство обясниха още, че ще направят всичко възможно, за да бъдат осигурени необходимите количества и да бъде гарантирано максимално присъствено обучение в класните стаи, без риск за здравето на учениците и преподавателите.

В 5. Основно училище в столицата учат близо 600 ученици. Досега отоплението като перо в училищния бюджет не е тежало. Не така обаче са нещата тази година, въпреки че ще отделят двойно повече средства. За да има нормални занятия, училището се надява на помощ от общината.

Икономия е решението за Професионалната гимназия по техника и мениджмънт в Ботевград. Оптимисти са, че ще успеят да изкарат нормално учебната година, но ако намалят количествата, които използват.

И в училищата, които не се отопляват на газ, са притеснени. Професионалната гимназия в Якоруда е на смесено отопление - дърва и нафта. Надяват се да не преминат отново в онлайн часове - този път не заради пандемия, а заради криза с отоплението. 

От образователното министерство заявиха за bTV Новините, че след анализ за средствата и горивата в училищата ще мислят и конкретните управленски решения топлото в класните стаи да бъде гарантирано.