Директорът на Софийската математическа гимназия (СМГ) Антони Стоянов заяви, че няма да подава оставка и няма основния за това, въпреки че такава му бе поискана от Инспектората по образованието.

Скандалът в СМГ се разрази в края на учебната година, когато договорите на осем преподаватели не бяха подновени, а една учителка беше дисциплинарно уволнена.

Днес е първият работен ден след отпуската на директора. Въпреки че имаше заместник, още миналата седмица той се върна на работа и забрани да се влиза в училището.

В предаването „Тази сутрин“ по bTV той заяви, че е имал желание да разговаря с родителите, но не е бил допуснат до работа именно от Инспектората. 

Той намекна за натиск от страна на Министерството на образованието и инспектората да върне на работа учители, които са уволнени или нямат продължени договори. По думите му на първата му среща със зам.-министъра и г-жа Ваня Кастрева станало ясно, „че трябва да върна абсолютно всички учители, независимо по каква причина“ – само така щели се решат проблемите в СМГ. 

Тодорова наистина ощети учениците на гимназията на състезанието „Европейско кенгуру. Въпреки че хората казват, че това е маловажно състезание, това не е така”, заяви директорът. 

По думите му учениците, които протестират, са нейните ученици, а учителите са част от настоятелството. Всички други – 95 на сто от гимназията, не са на това мнение. Тя е добър учител, но трудово-правният спор трябва да се изясни, каза той.

Стоянов отрече да се е държал непочтително и посочи, че няма причина да бъде уволнен. „Направена е проверка, открила дребни нарушения. Например в някой дневник не било написано отсъствие, което е работа на учителя, а аз не съм успял да упражня достатъчен контрол”, обясни той.

От Инспектората отричат да е имало натиск и твърдят, че Стоянов е отговарял избирателно на телефонните обаждания.

„Опитите да бъдем медиатор между него, родителите и учителите доведоха до упреци, че едва ли не към него е оказван натиск – каза за bTV началникът на Регионалното управление на образованието Ваня Кастрева. – Буквално възползвайки се от правото си на платен годишен отпуск се скри от проблема. За мен това е недостойно поведение, опитвайки се да прехвърлиш отговорността на институциите“.

Стоянов трябва да даде писмени обяснения до четвъртък, а след това от Инспектората ще решат дали той ще бъде освободен.

Темата продължава утре в „Тази сутрин“ с учителката, с чието уволнение започна скандалът.