„Обмисляме санкции към собственика на „Вера Су“, но там трябва да се прецизират нещата и да се консултираме с нужните правни представители. Въпросът е повече правен и нямам нужната яснота да го коментирам“, заяви директорът на „Морска администрация“ Венцислав Иванов пред bTV.

Комуникацията със собственика е затруднена и се води с „преписки, а отговорите са неясни“. „Разчитаме на застрахователя за информация какво може да очакваме“, каза Иванов.

Няма точни срокове за изпълнение на обявения тази сряда български план за решаване на кризата.

„Не се ангажирам с точни дни и дати за реализацията на плана ни за кораба „Вера Су“, но веднъж започнем ли, планът ни е така направен, че сме предвидили до 90% от нещата и нищо не сме оставили на случайността и да зависим от други обстоятелства. По най-бързият начин ще направим всичко възможно, за да се справим с кризата, но ни трябва яснота по всички въпроси, касаещи кораб и товар“

Относно обсъждания вариант за изхвърляне на товара на „Вера Су“ в международни води, Иванов каза, че правната рамка за такова действие е разгледана от специалисти от „Морска администрация“, като под внимание са взети всички детайли, конвенции договори, по които България е страна.