Имаме утвърдено и работещо взаимодействие с България, служители на „Фронтекс“ подпомагат и подкрепят българските гранични полицаи, в момента се провежда и операция по морската граница, заяви Фабрис Лежери, изпълнителен директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана – „Фронтекс“.

Снимка: МВР

Той обясни, че в рамките на посещението е имал възможността да се запознае както със зелена, така и със синя граница на България, да се срещне със служителите на „Фронтекс“ и граничните полицаи:

„Видях множество патрули, разположени на границата, които си вършат професионално и съвестно работата. Подкрепата, която даваме на България, е комплексна, затова наред с нашите служители по границата, осъществяваме и тренировъчна дейност - за търсене и спасяване на лица, трафик на замърсяващи материали и др. Нашата основна цел е да подкрепяме всички държави в Съюза, включително и България, затова и операцията която се провежда в момента по море включва също и Румъния – трафик на  нелегална миграция, на наркотици и забранените вещества“.

По отношение на миграционния процес, той обясни, че към момента са взети всички необходими мерки. Обстановката на южната ни граница е напрегната, но под контрол.

„Привлекли сме допълнително както сили на ГД „Гранична полиция“ от други граници, така и сили на Жандармерията и от ОДМВР. Към момента, въпреки по-големия натиск в сравнение с 2020 година, се справяме и на този етап не се налага включването на армията“, съобщи главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, който придружаваше изпълнителния директор на „Фронтекс“. 

Снимка: МВР

Той уточни, че в сравнение с миналата година на границата с Турция опитите за проникване на наша територия са около 6 пъти повече, същият е и ръстът на лица, влезли в страната.