На фона на решението на Москва служебната власт в опит да модернизира отбранителните ни способности. За целта правителството одобри инвестиции в 13 проекта за общо 6,6 милиарда лева, сред които и закупуването на осем изтребителя F-16.

Допълнителните пари за модернизация на армията ще дойдат само след решение на действащо Народно събрание. Призивът на служебния кабинет обаче е да не се пестят средства за отбрана.

Предложението им е страната ни да плати близо 1,3 млрд. долара без ДДС за още осем изтребителя Ф-16. Проблемът е, че те се очаква да дойдат през 2027 г., а сегашните самолетите МиГ-29 са в готовност да летят само до края на следващата година и въпросът е как ще пазим небето си.  

България изостава по отношение на отбранителните си способности, за пореден път призна властта.

„Разполагаме със стара съветска техника, която не можем да поддържаме поради възникналите проблеми във връзка с конфликта в Украйна. Необходима е подмяна“, каза военният министър Димитър Стоянов.

За целта правителството одобри купуването на нови осем изтребителя, така че да имаме пълна ескадрила, макар и след години.

„Доставката на самолета не означава, че те са оперативно готови и могат да бъдат използвани за носене на бойно дежурство. Необходима е подготовка на летателния състав“, уточни Стоянов.

В интервю за bTV от американската компания, която ще достави новите изтребители, казаха, че ще произвеждат по четири самолета на месец през следваща година.

„Добрата новина е, че частите за българския изтребител F-16 пристигнаха и са на производствената линия и започваме производството. Прогнозата ни все още е, че първият F-16 ще бъде доставен в България в началото на 2025 г.“, казаха от компанията.

За одобрението на новите изтребители обаче са нужни редовно правителство и редовен парламент.

„Срокът за отговор на офертата е началото на ноември. Мисля, че България иска отсрочка, но разговорите са на ниво правителства. Вторите осем изтребителя ще окомплектоват цялата ескадрила и са изключително важни за българските ВВС“, уточниха още от компанията.

Дотогава проблем има и с поддръжката на сегашните самолети МиГ-29. Според военния министър те ще могат да ни охранят още само година. Заради това и сме поискали оферти от Франция, Швеция, Израел и САЩ, като условието ни е да не купуваме машините, а да ги използваме на лизинг.