Софийският градски съд отложи делото срещу полицаите Любка Гечева и Георги Марински. Те са ескортирали автомобила на Димитър Любенов, въпреки че са установили, че е употребил алкохол.

Любенов причини смъртта на френски гражданин на Околовръстното шосе в София преди две години. Той е подсъдим, но по делото днес се яви като свидетел срещу двамата полицаи. Те отказаха коментар.

За първи път Димитър Любенов застана пред медиите и определи катастрофата като "нелеп инцидент". Вчера Софийският апелативен съд го пусна под домашен арест и ще носи електронна гривна.

Според прокуратурата той е шофирал след употреба на кокаин и алкохол, с превишена скорост и е бил в състояние да разбира постъпките си.

„Супер нелеп случай. Въобще не съм желал да се случи това ПТП. За съжаление ПТП-та стават всеки ден. Искрено съжалявам за случилото се“, коментира Димитър Любенов.

По данни на разследващите двамата полицаи са взели от Любенов подкуп от 200 лева, за да го ескортират.

На въпрос дали той им ги е предложил, или те са ги поискали, Любенов отказа коментар.

„Винаги съм си поръчвал "дринк енд драйв". В този случай се получи каръшка, нелепа ситуация, всичко се случи по стечение на обстоятелствата и на съдбата“, заяви той.

Катастрофата стана в края на септември 2022 г. Тогава френски гражданин загина, а съпругата му беше тежко ранена.