Софийската градска прокуратура е отказала да задържи двама полицаи, съпричастни към катастрофата на Околовръстното шосе в София преди 10 дни. Това каза вътрешният министър Иван Демерджиев.

Тогава дрогиран и пиян помете кола - загина френски гражданин, а други двама бяха ранени. Междувременно съдът остави окончателно в ареста обвинения шофьор.

Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР е събрала данни, че двама полицаи – мъж и жена, от столичната полиция са се движили по маршрута на Поршето. Има информация, че са спирали и са станали свидетели на катастрофата, но са отказали да изпълнят служебните си задължения.

Според министър Демерджиев данните за двамата полицаи са предадени на прокуратурата веднага, но от там са отказали да ги задържат. Министърът каза още, че полицаите са отстранени веднага от работа, иззето им е оръжието и служебните значки, личните карти. Данните за двамата полицаи станаха общоизвестни днес в Апелативния съд.

С нови данни за евентуално участие на двама полицаи в катастрофата започна заседанието на съдебния състав.

Според информацията в съда, преди катастрофата Димитър Любенов е бил проверен от патрул, не е искал да шофира дрогиран и пиян, но срещу подкуп от 200 лева полицаите са го ескортирали до мястото на катастрофата.

„Ако бяха предприели мерките, които им налага службата, нямаше да се стигне до този инцидент“, съобщи Ива Борисова, адвокат на Димитър Любенов.

От прокуратурата обясниха, че данните се проверяват при тях от 30 септември.

„Ако се съберат достатъчно данни за виновно поведение на длъжностни лица, срещу тези длъжностни лица ще бъде повдигнато обвинение“, заяви прокурор Детелина Ганчева. 

Министърът на вътрешните работи обясни, че двамата полицаи са отстранени от работа веднага, а данните са предадени на прокуратурата още на 30 септември, но от прокуратурата са отказали да ги арестуват.

„След като наблюдаващият прокурор се запозна с материалите, той не позволи на служителите да извършат тези действия, пое контрол върху въпросното разследване и ни предупреди, че не трябва да огласяваме данни, за да не пречим на разследването. Наскоро чух, че главният прокурор е бесен от действията на един свой подчинен прокурор. Няма ли да се образува там някакво производство, няма ли той да упражни правомощията си като главен прокурор“, заяви Иван Демерджиев.

Според съда тези данни показват още едно незаконно действие на Любенов - даден подкуп и на този етап от разследването той трябва да остане под стража.

По повод думите на Иван Демерджиев от прокуратурата казаха за bTV, че са си свършили работата веднага, след като са получили данните от "Вътрешна сигурност" и са образували дело срещу двамата полицаи.