Кадруването в МВР продължава със смяна на заместник-министри. Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев са освободени двамата досегашни заместници на министъра Калин Стоянов – Кирил Ценкин и Ивелина Дундакова.

На тяхно място Главчев е назначил Стоян Темелакиев и Тони Тодоров. Темелакиев заема за трети път този пост и е бил главен секретар на МВР, а Тони Тодоров е бивш шеф на Охранителната полиция към СДВР.

Сменените Ценкин и Дундакова са смятани за назначения на „Продължаваме промяната“. В миналото Ценкин, който е бивш служител на НСО, е отговарял за охраната на Кирил Петков. Дундакова пък бе сред предложенията на ПП-ДБ за вътрешен министър докато все още имаше преговори за несъстоялата се ротация. 

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри в Министерството на външните работи са назначени Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева.

Мария Ангелиева е юрист по образование. Била е народен представител в 39-ото и 40-ото Народно събрание. В периода от юли 2014 г. до август 2020 г. е завеждащ консулската служба в българското посолство в Лондон. От ноември 2020 г. до момента в същото посолство е заемала длъжността пълномощен министър в Службата по търговско-икономическите въпроси.

Полковник Невяна Митева отговаря за международните контакти в кабинета на началника на Генералния щаб на Българската армия в периода от 2007 г. до 2009 г. В Министерството на отбраната е била главен експерт в отдел „Двустранно сътрудничество и регионални инициативи“ в дирекция „Отбранителна политика“, а от 2017 г. до момента е полковник в дирекция „Социална политика“ и отговаря за изпълнението на националните и международни политики свързани с прилагането на дневен ред „Жени, мир и сигурност“ (WPS). Била е председател на Комитета на НАТО по равнопоставеността (NCGP) в периода 2015-2017 г.

От длъжността заместник-министър на външните работи са освободени Тихомир Стойчев и Елена Шекерлетова.

В четвъртък стана ясно, че освобождават предсрочно Петър Петров от длъжността заместник-председател на Държавна агенция „Национална сигурност“. Правителственото решение е във връзка с писмо на председателя на Агенцията Пламен Тончев, с което предлага освобождаването на Петров, съобщиха от Министерски съвет.

Вчера се състоя и първото заседание на служебното правителство, на което служебният министър-председател Димитър Главчев каза, че започва интензивната подготовка на честни и свободни избори на 9 юни.

"Като служебен кабинет това е наш първи приоритет и ще го реализираме стриктно, спазвайки Конституцията и законите на страната, в тясна координация с Централната избирателна комисия", посочи Главчев. 

В рамките на деня министрите освободиха и председателя на Надзорния съвет на здравната каса Михаил Околийски.