На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака. Над 26 000 души у нас се борят със злокачествени заболявания. Лекар и пациент успешно се пребориха за живот.

Днес д-р Ваня Митова посреща пациентката си с усмивка, защото знае, че най-лошото вече е зад гърба ѝ. След лечение повечето лекари препоръчват на Христина премахване на гърдата. Тогава тя се обръща към д-р Митова, която ѝ прави реконструкция.

„Събуждайки се, вдигнах чаршафа и гледам цяла съм и докторката каза: Какво правиш? Казвам: Гледам се. Тя отвърна: Всичко ти е там. Всяка сутрин се събуждам с мисълта за нея. Тя е моят спасител и не само моят“, обясни Христина.

Д-р Митова разговаря с нас, след като е направила цели пет операции само за ден. Тя е автор и на мобилно приложение за рак на гърдата.

„Тези жени, които са млади и всяка една от тях има своята съдба, нелека, са нещо, което човек не може да стои безразлично и да го гледа, особено когато от него зависи това как ще бъдат те как ще изглеждат те, какво ще бъде бъдещето им – не само на тях но и на техните семейства“, казва д-р Митова.

И Христина, и лекарят ѝ са категорични - диагнозата „рак“ не е присъда.