Варненци ще избират кмет сред деветима кандидати. За изборите и евентуалния балотаж са предвидени близо един милион лева. И докато общинската администрация трескаво се готви за избори, под прозорците им текат протести.

"Протестите вървят цивилизовано и смятам, че варненци освен правото си да протестират ще изразят и правото си на глас за това кой да им бъде кмет през следващите две години", смята Иван Великов от дирекция "Правно-нормативно обслужване"в община Варна.

Бюлетините за кметските избори се печатат в печатницата на БНБ и ще бъдат доставени във Варна на 25 юни.За да бъдат избегнати всякакви опити за манипулации изборните книжа ще бъдат охранявани от полицията.

„Областната дирекция на МВР е готова с плана за организацията по транспортирането и охраняването на бюлетините", подчерта Ивана Милева говорител на ОД на МВР-Варна.

"В рамките на 25 юни ще пристигнат, ще ги настаним в склада на областна управа.Там също ще има непрекъсната полицейска охрана. Въобще по цялото движение на бюлетините ще има присъствие и то сериозно на полицията", посочи мерките Иван Великов, от общинското "Правно-нормативно обслужване.”

Секционните избирателни комисии вече са назначени и тече обучението на членовете.За предстоящите кметски избори право на глас имат около 300 хиляди варненци.

"Към момента на настъпване на събитието има хора, които отпадат правата им или респективно такива, които почват да имат права за гласуване. Така или иначе броят е достатъчен, защото по закон се отпечатват 10 процента над броя на гласоподавателите, които са заявени към определена дата", добави Кристиян Богоев, говорител на ОИК-Варна.

Всеки варненец, който има проблем с личните документи ще може да получи удостоверение от полицията за да упражни правото си на глас. Документът се издава от районните управления, които ще работят и в деня за размисъл и в деня на вота.