Момиченцето, което беше изоставено в столичния „Западен парк“ в петък, днес ще бъде изписано от болница и ще бъде настанено в център от семеен тип.

Детето беше намерено в добро общо състояние, но беше оставено в Специализираната болница за лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“, за да му направят изследвания.

То е много добре, оказа се много адаптивно, вече търси контакт, разказа д-р Елена Георгиева от болницата пред bTV.

Момиченцето е развило лек конюнктивит, тъй като е било оставено на земята и е било запрашено, но той вече е преодолян, каза още Георгиева.

Според нея детето е било гледано при лоши битови условия.

Родителите на бебето, което е на около 5 месеца, бяха установени, бащата заяви, че с майката са разделени, но си иска детето. Самата майка все още не е открита. Тя е на 18 години и вече има двегодишно дете.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите ѝ двата поредни случая на изоставяния на деца в рамите на две седмици говорят за много сериозен обществен проблем, обединяващ невежеството и безотговорността.

„Институциите, гражданите, но преди всичко от хората, които управляват процесите в държавата, трябва да се замислят – каза д-р Георгиева. – Тук става дума за отговорности на различни институции и министерства. Хората от Агенцията за закрила на детето откликнаха мигновено, значи изпълняват функцията си да спасят детето в момента, в който се е появила някаква остра грижа, но защо трябва да се стига дотук? Защо не се осигурява достатъчно работа на хората, които да могат да си гледат децата, защо не се осъществява достатъчно просвета, така че майките да знаят, че има начин да им бъде помогнато? Нашето общество е бедно, но все още намира начин да помогне, ако някой се е обърнал за помощ“.

Вижте повече във видеото:

Вижте във видеото как изглежда Центрове за настаняване от семеен тип:

Защо зачестиха изоставянията на деца?

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!