Днес в "Талантите" ще ви запознаем с Добри. Той е с аутизъм, но вече има 3 самостоятелни изложби зад гърба си. Историята му разказва Леда Цветкова.

Той е ярък пример, че за таланта няма граници, нито различния.

Историята на Добри започва по-рано. Ражда се в осмия месец. Всичко тръгва по своя път докато не става на 4 години. Тогава майка му Мигледа Димитрова разбира, че той е различен от другите деца.

Проблемите му се задълбочават в основното училище, където учители и ученици не са подготвени за дете като Добри. Но се проявява и таланта му.

Добри казва, че рисува от малък и още в 6-ти, 7-ми клас е искал да кандидатстгва в художествено училище.

Добри попада в гимназията по изобразителни изкуства " Николай Райнов " в София", където пред него се открива съвсем нов свят.

„Училището много ми харесва, защото тук е по спокойно и хората се държат добре с мен”, споделя Добри. 

И така намирайки добри приятели и място, където да може да изразява себе си, се оказва че Добри има изключителен талант. За 5 години в гиманзията зад гърба си вече има 3 самостоятелни изложби.

Тази година Добри е 12-ти клас. Предстои му дипломна работа, в която ще присъстват отново любимите му кокошки и петли.

Казва, че рисуването му носи удоволствие и, когато рисува, се чувства спокоен и в хармония със света.

Но тези хубави вълнения приема, с малко тъга, защото предстои да се раздели с класа.

„Ще се разделя с класа, с хората които са ме вдъхновявали и съм прекарал най-хубавите си моменти. Те са много добри, толерантни са към начина ми на мислене и моята различност, приемат ме такъв , какъвто съм”, сподели Добри.

„Тези деца, тези учители и това училище направиха от сина ми това, което е сега, тук той получи Любов, но не само това, става и добър човек, което е много важно, да търсим добрината във всеки един от нас, във всяка една среда и да си помагаме, нали така Добри?”, каза майка му.