Деси Стоянова е сред най-любимите телевизионни лица на българската публика не само заради изключителното й присъствие на екран, но и заради стабилния журналистически опит, който има зад гърба си - повече от 22 години.

Започва професионалния си път в международния отдел на в. "Сега" след конкурс, а след това работи и в отдел "Вътрешна политика". През 2002 г. вече е в екипа на bTV Новините, като през първите си 5 години се занимава предимно с политическа журналистика. Автор е на редица документални филми. Кариерата й преминава и през редакциите на няколко списания - била е заместник главен редактор на AMICA и автор в Мах и L'Europeo. От 2012 г. е водеща на "Преди обед" заедно с Александър Кадиев, а от 2020 година и с Рая Пеева. Майка е на двама близнаци, за които казва, че тотално пренареждат приоритетите й.

В компанията на Явор Гърдев, Дарина Такова и Стефан Иванов, Деси Стоянова разказва своите истории на 2020 година в специално интервю за читателите на сп. „Мениджър“. Вижте част от тях:

- Историята на 2020 г., която Ви вдъхнови?

Веднага се сещам за две. Историята на Нети, която намира истинските си родители години след като е загубила хората, които цял живот е наричала "мамо" и "татко". Изключително ме впечатли зрелостта, с която приема новата истина за себе си, това, че не съди, не обвинява, че е простила въпреки травмата. Намирам я за вдъхновяваща, защото доказва, че животът може да ти поднесе всичко, но от теб зависи какво ще направиш с него.

Другата история е като извадена от наръчник по мотивация - тази на Цвети Пиронкова, чието завръщане на корта заслужено се превърна в световна новина. Мога само да си представям какво е нужно, за да играеш тенис на това ниво, и то след 3-годишно прекъсване. Понеже съм майка, имам представа колко се променя човек, след като в живота му се появят децата. И колко по-сложно става да преследваш професионалните си цели. Особено, ако в същото време имаш стремежа да даваш и най-доброто от себе си като родител.

- Историята, която Ви отчая и чийто по-добър край ще търсите през 2021 г.?

Реалността зад благородните кулиси на "Хелпкарма", за която Мария Цънцарова ни разказа. За съжаление думата "отчая" е подходяща в случая.

Заобиколени сме от примери за злоупотреби и корупция на всякакви нива и това разкритие носи много тъга, а и гняв. Защото последствията са за всички, които разчитат на дарения, за да спасят себе си и свои близки. Разследването на Мария постави много въпроси, които чакат своите отговори. Дано ги получим през 2021 г.

Снимка: Дилян Марков

- Историята, която често разказвахте на децата си?

Може би историята за златната среда между това да се паникьосваш и да се страхуваш излишно и това да се правиш, че нищо не се случва и да се държиш все едно коронавирус няма. На децата не им беше лесно да се ориентират, защото бяха и са заобиколени от всякакви примери.

- Историята, която бихте искали да промените?

За поредна година България е на последно място сред държавите в Европейския съюз по свобода на словото. 111-о място в класацията на "Репортери без граници". Нареждаме се между Гвинея и Непал. Според мен този факт би трябвало да тревожи всички изключително много. Без повече свободни медии, които изпълняват ролята си на коректив, както се стремим да правим в bTV, нищо хубаво не ни чака. Всъщност, който има очи, вижда всекидневно какъв е ефектът. Това е, което много ми се иска да се промени - историята зад числото 111.

- Историята, която създавате сега?

В момента се връщам към много истории от последните 22 години, докато дообогатявам медийния курс, който съм разработила - "Как да стана медийно атрактивен? Защо на едни им се получава, а на други - не?". Стъпвайки на всичко, което съм видяла, преживяла и научила, се опитвам да помогна на онези, които имат какво да кажат, но не знаят как така, че да спечелят вниманието на медиите и публиката.

А в поредицата "Влиятелните", която стартирах от началото на този сезон в "Преди обед", разказвам историите на най-популярните българи в социалните мрежи. И ми е много интересно. В топ 30 на най-следваните в Instagram, YouTube и TikTok има всякакви хора - от световни звезди като Нина Добрев, Григор Димитров и Димитър Бербатов през популярни певици като Преслава, Галена, Гери Никол и Тита до имена, които са напълно непознати за широката офлайн публика. Като Деница Малакова, която със своите видеа за грим в рамките на 5 години успява да стане номер 1 в YouTube, или като Джордан Кемпф - едно момиче, израснало в дом за сираци в България, което на 16 е осиновено в Америка и в рамките на 6 месеца успява да натрупа над четвърт милион последователи в TikTok. Всички тези онлайн знаменитости формират вкусовете, разбиранията и предпочитанията на днешните тийнейджъри, които утре ще бъдат възрастни хора, вземащи решения. Така че е важно да се опитаме да опознаем и разберем този различен свят, който се движи по своите правила.

Останалите любопитни истории на Деси Стоянова можете да намерите в актуалния брой на сп. „Мениджър“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!