Готви се кражба на изборите, ако някой каже, че не позволява граждани да броят вота, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова от парламентарната трибуна.

„Може ли демокрацията в България да бъде поставена в зависимост от един компютърен алгоритъм“, каза Атанасова.

По думите й не може да се твърди, че цели секционни комисии ще сгрешат, а една машина – не.

„Нима няма доказателства по цял свят, че такъв софтуер може да бъде повлиян. Ако някой каже, че не позволява граждани да броят вота на граждани, това може да означава само и единствено, че се готви кражба на изборите“, каза още Атанасова.

Според нея изборите трябва да се провеждат от народа и пред очите на народа с негово пряко участие.

„Машината може да помага, но не може сама да определя изборния резултат“, допълни тя.

Тя каза още, че мнозинството, което е приело машинното гласуване, е отворило Кутията на Пандора, защото няма правила за контрол от страна на народа върху машините.

Атанасова призова от трибуната всички партии да поканят своите представители в ЦИК и да се приеме решение, с което СИК да бъдат задължени да броят контролните разписки от машините. По думите й така ще има двойна гаранция за честността на вота.

„Длъжни сме да направим едно последно усилие да спасим доверието в Изборния кодекс“, каза тя, изразявайки увереността си, че президентът Румен Радев също би подкрепил такова предложение.

„Ако това предложение бъде отхвърлено от мнозинството в ЦИК, ще настояваме всички наши представители в СИК да не напускат помещенията, докато контролните разписки не бъдат преброени и сверени с резултата от машинния протокол“, каза Атанасова.