От 19 часа е възстановено движението на товарни автомобили над 10 тона по Дунав мост, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Пропускането става поетапно в едното платно, а трафикът се регулира от Пътна полиция и нужната сигнализация. Първоначалната информация беше, че трафикът ще се отпуши след 22 часа.

По-рано във вторник стана ясно, че тежкотоварните авмобили са блокирали движението в Силистра през нощта в опит да достигнат до граничния пункт с Румъния. Движението беше пренасочено заради ремонта на Дунав мост при Русе.

За да се справят с трафика от Агенция „Митници” обявиха, че удвояват състава на митнически служители на ГКПП Дуранкулак и ГКПП Кардам.

Румънските власт също взеха мерки по обяд, слагайки три вместо досегашната една платформа, която пренася автомобили и хора от Силистра до съседния румънски град Кълъраш. Платформите обаче могат да превозват само по един натоварен ТИР или по два, но ненатоварени.

Маршрутът през Силистра, вместо досегашния през Дунав мост, увеличава разстоянието няколко пъти. Шофьорът Страхил Дренкарски чака при Русе от неделя. „Снощи дойдохме тука и се увеличава пътя за Букурещ - вместо 70 километра пътуваш 500. Много разходи и няма кой да ги плаща,” недоволни са превозвачите.

Опашки от ТИР-ове се образуваха на ферибота край Свищов заради ограниченията за движение на Дунав мост. Граничните власти направиха необходимата организация за улесняване на трафика, но въпреки това опашки се образуват.

В същото време ТИР паркингите край Русе осъмнаха пълни.

В понеделник съоръжението беше огледано от експерти на Агенция „Пътна инфраструктура". Според тях причините за отворилата се дупка, през която се вижда жп линията отдолу, е остарялото съоръжение и натоварването му. Отворът временно бе покрит с метални плоскости, но трябва да бъде направен ремонт. Заради студеното време обаче все още няма яснота кога ще започне и колко време ще продължи.