Десетки щъркели са открити покосени край електропроводи до варненското село Въглен. Това е поредният случай, при който птиците от защитения вид стават жертва на волтова дъга.

При обход на района екоинспекцията открива 27 покосени птици, но броят им вероятно е доста по-голям. 

Снимка: btvnovinite.bg

При лоши метеорологични условия търсят безопасно място, където да нощуват – едни от тези места са точно стълбовете, обясни Санял Кръстева от дирекция „Превантивна дейност” в РИОСВ Варна.

Според кмета на Въглен Георги Господинов селото е център на пристигане и заминаване на птиците. 

РИОСВ издава предписания на „Енерго Про” да обезопаси мрежата – с пластмасови предпазители, платформи или повдигане на гнездата.

Снимка: btvnovinite.bg

През последните дни електроразпределителното дружество отчита засилено струпване на щъркели по електропроводите, затова и днес в района служители поставят птицебрани по електропреносната мрежа.

От началото на годината са поставени над 600 птицезащитни устройства в Североизточна България, посочиха от енерго дружеството.

По време на есенната миграция най-уязвими са младите птици.

Това за тях е първи прелет, изключително неопитни са, изтощава ги като всички такива млади организми, кацат на неподходящи места, обясни Ивайло Иванов от Дружеството за защита на птиците.  

Птиците най-често се оставят на мястото, където са открити - докосването и преместването им е забранено, защото пренасят различни заболявания, обясняват еколозите.