Валежите от сняг продължиха в последното денонощие и предизвикаха проблеми по пътищата.

Зимна е обстановката в най-високата част на Прохода на Републиката при 700 метра надморска височина. На места преспите са между 10 и 15 см. Пътната настилка е почистена до асфалт и вечерта също вали сняг, а това създава затруднения за шофьорите.

Десетки шофьори закъсаха на републиканския път за Оряхово още по тъмно сутринта. Причините: закъсняло почистване и зле оборудвани автомобили.

Край Оряхово се наложи военни машини да изтеглят затрупани от виелицата автомобили.

В Монтанско за почистване на пътищата работиха 40 машини, а на Петрохан – 15.

В някои участъци на прохода движението се затруднява и от гъста мъгла. Преминаването през прохода е при зимни условия.

Проходим при зимни условия е и Проходът на Републиката. Снежната покривка на върха е около 5 см., но пътят е почистен до асфалт.

Обстановката в Северозападна и Централна България остава динамична.

В Русенско рано сутринта вятърът с пориви над 70 км в час образува преспи над метър и половина. За часове беше затворен пътят Русе-Бяла.

След като по обед движението бе пуснато, се образуваха  колони от тежкотоварни автомобили. Сутринта там се наблюдаваше и друго явление - шофьори с летни гуми предизвикаха хаос на пътя Русе-Разград.

Закъсали автомобили затвориха пътя и изнервиха водачите, попаднали в задръстване на изхода на Русе в посока Разград.

Повечето от шофьорите предпочитат да изчакат трайното затопляне на времето.

Центровете за смяна на гуми също съветват клиентите си да не бързат. От бранша препоръчват да се следи дългосрочната прогноза за времето.

Равносметката за последните две денонощия

В София снежната покривка вчера беше най-много.

Днес Враца е първенец по сняг - 26 см, в столицата снегът е 21 см, повече от 10 см е във Видин, Плевен и Монтана. С навявания снегът е повече, в планините също.

Тежестта на снега днес събори дървета в София, сигнализират наши зрители. Наред със снега има и много заледявания. Шофьорите трябва да бъдат много внимателни и оттук нататък. Иначе снегът вече отслабва.