Десетки хора дойдоха в големия салон на Българската академия на науките, за да се сбогуват с акад. Стефан Воденичаров. Той почина на 8 юни на 75-годишна възраст.

Акад. Воденичаров е участвал в редица експертни органи у нас и в чужбина, а през годините е получил много отличия и награди. Между 6 февруари 2013 г. и 13 март 2013 г. е министър на образованието, младежта и науката в първото правителство на Бойко Борисов.

На поклонението присъстваха президентът Румен Радев, както и министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Днес се прощаваме с едно от най-утвърдените и авторитетни имена на българската наука. Акад. Воденичаров не само посвети силите си за развитие на българското образование. Той имаше кауза, на която отдаде живота си – просветена, обединена, прогресираща България. Светла му памет“, каза държавният глава.

„Макар и за кратко той остави своя отпечатък и в министерството, и в нашето съзнание. Всички го помним като един широко скроен човек, с остър ум, с изискан вкус, с визия за бъдещето. Той се беше посветил на България и това тя да бъде добро място за живеене. Умът му работеше постоянно на тази тема и се опитваше и нас да зарази с неговия ентусиазъм“, каза от своя страна Красимир Вълчев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също отдаде почитта си пред тленните останки на академика.

„Изключителен човек и личност. Във всяка своя роля – като учен, като председател на БАН, министър на образованието, като общественик се впускаше с огромен ентусиазъм и желание. Имах честта да го познавам добре, дори да се наричаме приятели. Беше чест да познавам акад. Воденичаров“, каза столичният кмет.

Стефан Воденичаров е награждаван многократно в редица области и за различни постижения, сред които орден „Стара планина“, Почетен медал на Министерство на отбраната „Свети Георги“, почетен знак „Марин Дринов” за значителни заслуги към БАН и др.

Той е почетен гражданин на София и „Доктор Хонорис Кауза” на Технически университет – Варна.