Поклонение за жертвите от комунистическия лагер в Белене. Годишнината от събитията беше отбелязана на остров Персин. Всяка година 90-годишният Петко от Разград е там за поклонението. Попада в лагера на 21 години. Прекарва там четири години.

„Тук спахме, в тези бараки, тук бяха 8-9 бараки на два етажа, вечер си носихме дърва на гърба, там има портал, и който не си изпълни, карцерът ей там беше, накрая. Карцерът с вода, наказват те там 10 дена, и лежиш в карцера”, спомня си Петко Дечев.

Гледката на някогашните им килии предизвиква сълзи и в очите на учителя Фикрет и Юсуф, изпратени тук по време на Възродителния процес.

„Затворен сред четири стени, прозорци няма, на една лампа 25-ватова, мижитурка, прозорците запечатани с ламарина... преди нас тия, които са били настанени по тези стаи, по тези сгради, на всяка тухла имаше шифровано име. Българско, турско, всякакво”, разказа Фикрет Сабри.

В памет на жертвите на комунистическия режим на острова ще бъде изграден Мемориален комплекс. В Европейския парламент продължава и инициативата "Изстрадалата европейска мечта на България".

„Да покажем, че в България е имало съпротива срещу налагането на комунистическия режим, да почетем паметта на всички, които са минали през ужаса на комунистическата диктатура”, заяви евродепутатът Андрей Ковачев.
Проектът за мемориал вече е готов, търси се финансиране.