В навечерието на празника в столичния град Бухово избухна пожар и остави десетки на улицата. Вместо да празнуват, много хора се обединиха в желанието си да помогнат на пострадалите.

От сутринта десетки хора се стичат в училището в Бухово, за да донесат неща от първа необходимост за пострадалите семейства. Дрехи детски обувки, посуда и играчки за най-малките. Много от семействата все още не са успели да влезнат в домовете си, не са взели и нищо със себе си.

Апартаментът на Мария е сред най-пострадалите. В деня на пожара едва успява да излезе от дома си. Не успява да вземе нищо със себе си, всичките и вещи изгарят. 

„Не можем да излезем, почнахме да викаме, детето вика и крещи изведнъж се отвори вратата, само погледнахме, че е кметът, ни просто ни издърпа надолу, после кръсникът ни ни свали до долу.  Благодарение на тях сме живи, ако не щяхме да скачаме от 3-тия етаж, за да можем да оцелеем”, спомня си Мария Христова.

Екипи на Столичната община заедно с доброволци започнаха да изнасят оцелялата покъщнина.

„Където са най-обгорелите там не могат да влезнат, там ще почистим и в понеделник ще дойде комисия, които да преценят и евентуално да изготвят проект за покриви”, съобщи Красимир Димитров  от "Аварийна помощ и превенция" към СО.

Местната власт ще кандидатства за средства за възстановяване на покрива. След дейностите по разчистването, единствено на няколко семейства от първите етажи ще бъде позволено да пребивават в домовете си. Причините за трагедията още се изясняват.

За желаещите да окажат финансова подкрепа на семействата в понеделник ще бъде разкрита и банкова сметка.