Десетки лекари бяха ужилени в схема за теглене на бързи кредити. От тяхно име са теглени хиляди лева като бързи заеми.

Полицията разследва дали става въпрос за изтичане на лични данни и откъде. Първата порция от излъгани е от столичната болница „Иван Рилски”.

Пострадалите лекари тук са около 40. Като длъжници по тези чужди кредити попадат и в черния списък на БНБ за лоши клиенти. Така не могат да си вземат на изплащане дори печка.

За това че са теглили бързи кредити лекарите научават случайно - от колега, опитал да вземе банков заем „В случая се касае за криминално деяние, което към този момент тече разследване”, посочи директорът на МБАЛ „Свети Иван Рилски” Мариета Райкова.

Полицията проверява откъде и как е изтекла информацията. В болницата подозират кой може да е изнесъл личните данни.

Лечебното заведение може да помогне само морално: „Морална подкрепа или административна ако им трябва да макар, че всеки знае реда по който може да подаде жалба”.

Въпросът е дали болницата не трябва да носи отговорност за това, че не е опазила личните данни на служителите.

„Ако някой наистина си е позволил - да го арестуват да го затварят каквото искат да го правят. Ако погледнете в интернет пространството навсякъде можете да намерите моето ЕГН. Ако има начин да защитим нашите хора, повярвайте ми, ще го направим”, каза зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Какво следва?

Опитахме да намерим фирмата, от която са теглени кредитите. Според ужилени, става въпрос за Кредит Експрес. Не я намерихме на адреса, даден в регистъра на БНБ. Съседите не са чували за нея.

Според сайта на фирмата, тя отпуска заеми след посещение на място - тоест някой е занесъл на ръка списък с личните данни на медиците. Юридически погледнато, така престъпници са и човекът със списъка, и отпусналият заема.

Въпросът е как може да се защитят ужилените. „Една проста жалба до Комисията за защита на потребителите, до полицията - това е достатъчно да се задейства машината”, посочи адв. Николай Цветков.

Важно е и да се доведат нещата до край - докато ужилените бъдат заличени от списъка на кредитополучателите в БНБ който не си плащат редовно вноските.

По информация на bTV, 40-те ужилени са само първата порция, а с подобни проблеми се сблъскват в още няколко болници.