Десетки дела е завела държавата, за да си върне собствеността върху хиляди хектари гори, дадени преди години на общините. Причината са съмнения за злоупотреби. Сред първите потърпевши е Малко Търново. Общината твърди, че решението на земеделското министерство я обрича на фалит.

Малко Търново вече загуби правото да стопанисва половината от горите, които досега се управляваха от общинското предприятие. След иск, заведен и спечелен от държавата, за повече от 4000 хектара гори отново се грижи горското стопанство. Очаква се второто дело за останалите площи, насрочено за след месец, да завърши по същия начин. Общинската управа, която няма пари дори за таксите за загубените дела, твърди, че лишаването от единствения й сигурен приход, я води към фалит.

„435 000 лева са приходите от „Общински гори". Ако аз ги нямам тези приходи, няма как да сформирам бюджет. Тези пари, които до сега влизаха в бюджета, ги давахме за болницата", коментира кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Не само болницата, но и училището, и детските градини ще останат без безплатно отопление, опасяват се от общината. В странджанското село Граматиково живеят предимно пенсионери и недоволстват, че цената на дървата за огрев ще скочи.

„Цялото село е разтревожено. Друго е дървата да са на общината, друго е да са на горското”, заяви местният мъж Георги Костадинов.

„Всички социални дейности, които е изпълнявала, т.е. зареждане на ниска цена на населението, ще бъдат спазени в същите размери", обеща пък шефът на „Югоизточно горско предприятие” Румен Желев.

Горите са възстановени на общините като право на ползване през 2001-2003 г. Според държавата - неправомерно.

„Дава право да ги продават, заменят. Нито една от замените, които са станали по Черноморието, не е станала държавна за държавна гора. Най-напред съответният инвеститор е закупил частна или общинска гора, след което я е заменил за държавна", обясни Желев.

Най-много гори са върнати в Бургаско - 110 000 хка, или 1/3 от горския фонд. Във Варненска и Пловдивска област взети заедно са 6 пъти по-малко.