Ден след като още един българин беше задържан в Гърция заради използвано от каналджии продадено ремарке, три министерства у нас предприеха конкретни мерки по казуса.

За проблема bTV ви разказа в поредица репортажи. Изпълнителната власт създава спешна работна група, за да се запълнят законовите дупки у нас.

На 9 май миналата година Кръстьо Калев е продал ремаркето си на Юлиян Анев от Нови Искър.

Година по-късно той е задържан и обвинен в Гърция за трафик на мигранти, защото новият собственик на ремаркето Юлиян Анев не го вписва в КАТ. Оказва се, че от миналата година Анев също е в гръцки затвор.

Реално, в момента въпросното ремарке може вече да има нов собственик, който още не е попаднал в ръцете на закона. Така, доста български собственици на автомобили са застрашени от ефективни присъди и глоби в Гърция заради пропуски в нашето законодателство.

„Гръцката страна не приема доказателствената сила на български официални документи, каквито са нотариалните договори за покупко-продажбата на този автомобил”, заяви омбудсманът Мая Манолова.

От министерствата на външните и вътрешните работи, и на правосъдието поясниха, че се създава работна група за законови изменения. Започват и консулски консултации между двете държави.

„Говорим за казусите, в които става въпрос за прехвърляне на автомобил, на който не му е сменен талонът и документите. В никакъв случай не може да направим заключение, че всички, които имат образувани дела за трафик, дали на хора, дали за други забранени вещества, няма извършване на престъпление”, поясни министър Екатерина Захариева.

И от трите министерства призоваха хората да проверят в КАТ документите за личните си автомобили и да подадат информация.