Всеки който желае, може да се прегледа профилактично за рак на кожата при дерматолог напълно безплатно на 9 май. 200 лекари от цялата страна ще бъдат част от инициативата „Евромеланома”, която се провежда за седма поредна година в България.

В началото на лятото дерматолозите, както винаги, предупредиха за повишен риск от рак на кожата. Съветите им да се пазим от слънцето са още по-важни и заради изключително топлите последни седмици. Изгарянията при температури от над 27 градуса са повече от вероятни.

Групите, попадащи в най-голям риск от подобно заболяване са бебета и деца до 12 г., бременни жени, хора със светла кожа, лунички и много бенки, както и хора над 50 г.

Особено уязвими от силното слънце са бебетата и децата до 12 г., бременните жени, хората с много светла кожа, лунички и много бенки. От горещото време трябва да се пазят и хората над 50 години.

В България все още няма точна статистика каква е зависимостта между изгарянето и рака на кожата, но специалистите са категорични, че продължителното излагане на слънце е една от основните предпоставки.

Заболяването е напълно лечимо, когато се хване навреме. Затова специалистите съветват внимателно да наблюдаваме всяка промяна в бенките по тялото си. При всеки проблем се препоръчва да се потърси веднага съвет от дерматолог. Те разкриха, че колкото повече сме изгаряли в детска възраст, толкова по-вероятно е като възрастни да се развие рак на кожата.

Освен продължителното излагане на слънце, опасност да се разболеят има и при тези, които прекаляват със солариума. Лакарите съветват това да не е повече от два пъти седмично.