Депутатска оставка в ГЕРБ. Народното събрание напуска Димитър Гамишев. До оставката се стигна след съмнения, че Гамишев е прехвърлил на малоимотен фирма с големи задължения към хазната. 

Преди дни приходната агенция започна проверка срещу депутата. Съмненията са, че през 2016 г. е прехвърлил своя фирма със задължения за над 200 хил. лв. към държавата на социалнослабо лице, което е управител на дружество с капитал 2 лв.

Снимка: bTV

Малко след това бизнесменът е станал общински координатор на ГЕРБ в Гоце Делчев, а след това и депутат.

През 2014 години Гамишев попадна в криминалната хроника, след като блъсва пешеходец в село в района на Гоце Делчев, който умира. За това деяние в началото на тази седмица, той получи условна присъда от две години.

„Подадох си оставката, така мисля, че е правилно. Искам всички да знаят, че това се е случило преди 2 години, има адвокати, до които съм се допитал”, посочи Гамишев.

Снимка: btvnovinite.bg

Проверка в търговския регистър показва, че купувачът на фирмата на Гамишев е "Файнест Асошиътс" ЕООД, собственик е Георги Георгиев, който става и управител на дружеството на Гамишев. Същото лице по данни от регистъра участва в още над 100 фирми. Потърсихме Георгиев за коментар, но на адреса му не открихме никого.

„Нито е циганин, нито е малоимотен, човекът си е много добре. Можете да видите от справката, че когато е бил прехвърлян е нямало нула задължения”, уточни Гамишев.

В началото на седмицата Гамишев получи условна присъда от две години от Благоевградския окръжен съд за убийството на пешеходец през 2014 г. Роднините на загиналия Иван Жбантов обмислят да поискат кръвнина от 250 хиляди лева.

Снимка: bTV

Братът на загиналия Иван Атанас Жбантов коментира, че при инцидента пътят е бил сух, а времето - приятно за разходка. "Той нямаше никакви причини, за да причини това произшествие", каза Атанас.

От опозицията атакуваха, от ГЕРБ пък защитиха решението на депутата си. В прокуратурата вече правят проверка.

От приходната агенция отказаха коментар.