Депутатите влошават корупционния индекс на България. Според изследване на "Прозрачност без граници" народните представители злоупотребяват с положението си и се нареждат до служителите в съдебната система, възприемани традиционно като символ на неприемливи практики.

Индикаторът за корупция за България се е влошил значително и достига 0,13% според изследването 
За сравнение – същият индикатор за Дания - водачът в класaцията по липса на корупция, е 0.97%.
А средната стойност за страните от ЕС е 0.52%.

В анализа се акцентира на това, че причините за влошените резултати са управление на задкулисието, "черни каси", непрозрачни назначения, злоупотреби с обществени средства и  с обществено положение.
Специално е посочен знаковият отказ на предишния парламент да приеме Закона за борба с корупцията, внесен от Меглена Кунева. В петък ГЕРБ внесоха свой антикорупционен проектозакон.

Новите депутати в парламента вече се сблъскват с прикритите и явните лобистки интереси при изработването на законите. Първият проектозакон, внесен от Йордан Апостолов от Обединените патриоти за защита на земеделските земи, беше оттеглен след протест на природозащитници.

Препоръката на специалистите по антикорупционни практики в институциите е гражданското общество да изисква прозрачност и отчетност, тъй като е доказано, че на саморегулация сред политици и държавни служители не може да се разчита.

Докладът на "Прозрачност без граници" показва, че гражданите на бившите социалистически страни имат много по-малка готовност да противодействат на корупцията – само 22% от анкетираните българи са заявили, че са готови да подадат сигнал. За сравнение в държави като Великобритания, Франция, Испания, Португалия и Гренландия делът на хората, ангажирали се с конкретни действия срещу евентуална корупционна схема, е около 80%.