Временната комисия за изготвяне на проект на правилник на Народното събрание прегласува и отхвърли предложението депутатите да не получават възнаграждения по време на предизборна кампания за парламентарни избори, съобщи БТА.

Казусът възникна, след като с приетите промени в Конституцията в края на миналата година бе решено парламентът да се разпуска с полагането на клетва от новоизбраните народни представители след избори, а не както преди това президентът да го разпуска, след като не успее да излъчи правителство. 

На предишното си заседание комисията прие за времето от откриване на предизборна кампания за избори за народни представители до свикване на новоизбраното Народно събрание народните представители да не получават възнаграждение и да нямат право да използват служебни автомобили.

Предложението беше на депутати от несъществуващата вече парламентарна група на „Величие“. Днес комисията се върна отново на текстовете и ги отхвърли с два гласа „за“, нито един „против“ и шестима въздържали се.

Предложението за прегласуване беше на председателя на временната комисия Анна Александрова (ГЕРБ-СДС) с мотив, че не е приет начинът, по който ще се изчисляват възнагражденията на депутатите. 

Няма да се правят тестове за наркотици

Временната комисия за правилника отхвърли и предложенията на „Възраждане“ и „Има такъв народ“ депутатите да се подлагат на изследване за наркотични вещества. 

От „Възраждане“ предлагаха народният представител доброволно да се подлага два пъти годишно на изследване за наркотични вещества, техни аналози или други упойващи вещества за своя сметка, като първият път задължително да е при встъпването му. Предвиждаше се отказът от подлагане на такова изследване, както и положителните резултати да се оповестяват публично на сайта на Народното събрание в личния профил на народния представител.  

 

От „Има такъв народ“ (ИТН) пък предлагаха народният представител да е длъжен да направи изследване за употреба на наркотични вещества и на алкохол.

Предвиждаше се изследването да се прави в началото на всяка парламентарна сесия; както и по разпореждане на председателя на Народното събрание или по инициатива на една трета от народните представители - когато от поведението на депутата може да се направи обосновано предположение, че употребил алкохол или наркотично вещество.

От ИТН предвиждаха и санкции за народни представители, дали положителен резултат или такива отказали да се явят на тест.  

Временната комисия за правилника отхвърли и двете предложения за тестване на народните представители с три гласа „за“, нула „против“, пет гласа „въздържал се“.