Депутатите създадоха Временна анкетна комисия за „Росенец“. Предложението за нея беше внесено от „Демократична България“. „За“ създаването ѝ гласуваха 193 народни представители, „против“ бе един, а 12 се въздържаха. 

Комисията се създава за срок от три месеца, а неин председател ще бъде Калоян Янков от „Демократична България“. За зам.-председател бе избран Светослав Колев от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Снимка: БГНЕС

Целта на комисията е да установи фактите и обстоятелствата за действията и бездействията на компетентните органи, които е следвало да констатират, преустановят експлоатацията и да премахнат незаконни строежи и обекти на територията на Лесопарк „Росенец“, включително и прилежащата ѝ територия.

Комисията ще трябва да проучи и действията на НСО, както и на компетентните органи при и по повод протеста срещу беззаконието в страната на 11 юли 2021 г.

В рамките на дебата реплики си разменяха представители на „Демократична България“ и ДПС.

Съпредседателят на демократичната коалиция Христо Иванов заяви, че за да не се политизира дейността на комисията, той няма да членува в нея. По думите му казусът „Росенец“ е епикриза.

Снимка: БГНЕС

Йордан Цонев от ДПС подчерта, че от партията са за разкриване на факти и обстоятелства, но са против лицемерието.

„Лицемерие е, когато говориш за определени неща, а това, което обвиняваш определени хора, изключваш други“, заяви още Цонев. 

От ГЕРБ също се намесиха в спора.

„Сформирайте една работна група, за да се разберете за имотите по морето, медийните си магнати и всички проблеми, които имате“, коментира Тома Биков. Той отчете, че партиите на протеста от три са станали пет.

Снимка: БГНЕС

По време на дебата Христо Иванов взе записките на Тома Биков, който си ги забрави на парламентарната трибуна. Впоследствие Биков обвини Христо Иванов, че му е откраднал записките. Ива Митева му направи забележка, че не е му е дала думата.

От БСП също взеха думата. Крум Зарков от левицата заяви, че не това е задачата на 46-ия парламент и тази игра ще свърши както винаги – със слаба оценка.

Използвани са материали от Агенция "Фокус".