Народното събрание подкрепи започването на преговори за членство в ЕС на Северна Македония и Албания при определени условия. Позицията на България беше приета вчера от Министерския съвет и представена от външния министър Екатерина Захариева и военния министър на лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

В парламента 129 депутати гласуваха „за”, четирима „против” (трима от БСП и един независим народен представител) и един „въздържал се”. Така парламентът застана зад приетата вчера от правителството Рамкова позиция.

А депутатите внесоха нови текстове в документа, одобрен от правителството.

В декларацията НС призовава официалните представители на Република Северна Македония да прилагат ефективно, без забавяне и на добра воля Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Един от текстовете задължава Скопие да съдейства при разкриването и възстановяването на български военни гробища и паметници. Депутатите поискаха периодът на реабилитация на репресираните българи да се разшири от началото на XX век, а не както правителството прие само след 1944 г.

„Да задължава  македонската държава да възстановява българските военни гробища.Костите на моя дядо са неизвестно къде са, може би и вашите”, заяви Валери Симеонов, председател на парламентарната група на „Обединени патриоти”.

„Нека да не ограничаваме броя на репресираните само до комунистическия режим, има и такива, които са били жертви и репресирани и преди това”, отбеляза Таско Ерменков от БСП.

„В момента има геополитически прозорец, от който ние можем да се възползваме и да разрушим граници с Македония. Това ще бъде много важна стъпка за възстановяване на българското културно пространство, дори за неговото възстановяване в цялост”, смята Тома Биков от ГЕРБ.

Българският парламент се обръща и към официалните власти в Албания да гарантират в максимална степен правото на българското национално малцинство да изучава, без поставяне на административни пречки, книжовния български език като майчин в регионите, традиционно населявани от българи като Голо Бърдо, Гора, Преспа, Корча, Кукъс, Елбасан, Поградец и навсякъде на територията на Албания, където има българско малцинство.