Кворум на ръба - 121 депутати се регистрираха за заседанието днес.
Парламентът решава окончателно как ще гласуваме на следващите избори.

ДПС заявиха, че няма да се регистрират, недоволни от промените в Изборния кодекс, готвени от управляващите. БСП също, вече традиционно за тях, не се регистрираха, но след това влязоха в зала.

В същото време депутатите от "Воля" се появиха с бели тениски с надпис "Аз съм Марешки" в подкрепа на лидера си, който беше осъден за изнудване.

Oт ДПС настояха промените в Изборния кодекс, които са предвидени като точка втора в днешната програма, да бъдат отложени за края на работната седмица.

В крайна сметка предложението за отлагане бе отхвърлено, а депутатите продължиха заседанието.

Вчера по измененията в изборния закон разисква правната комисия към парламента. Идеята на ГЕРБ депутатите за Велико народно събрание да се избират на нов принцип - 200 мажоритарно и 200 пропорционално не получи подкрепа.

Това, което правната комисия реши, е на следващите избори да гласуваме и с машини, и с бюлетини в секциите с над 300 избиратели.

Депутатите се скараха още на заглавието на Изборния кодекс. Опозицията се притесни от хаос.

“Оттеглете си проекта за конституция и ВНС оттеглете този спасителен пояс и внесете спасителен пояс за българския народ”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Шест месеца преди изборите да кажеш че те са фалшиви. Ако ги спечелите пак ли ще са фалшифицирани“, заяви Тома Биков, депутат от ГЕРБ.

От „Изправи се.БГ“ излязоха на протест срещу готвените промени, които по думите им ще доведе да фалшифициране на вота.

„Гласуването с машина ще се отчита с контролните разписки, човешка ръчичка ще пипа протоколите и ще се стигне до такива протоколи“, каза Мая Манолова, лидер на „Изправи се. БГ“

Изборният кодекс за малко да мине в сянка на протестната акция на депутати от „Воля“ в защита на лидера им Веселин Марешки, осъден на втора инстанция за изнудване.

„Долу ръцете от г-н Марешки. Цяла България стана свидетел как беше направен опит да бъде очернен един достоен човек да бъде употребен един предприемаме и достоен политик“, зкоментира Пламен Христов, депутат от „Воля“.

А от БСП настояха Марешки да се оттегли от  поста заместник-председател на парламента.

„Присъдата  на присъдружния на ГЕРБ Марешки е петно върху парламента. И потвърждение за политическата кома на НС“, заяви Кристиян Вигенин, депутат от БСП за България.

Предложението на социалистите включва оправдателна присъда Марешки отново да се върне на мястото си.