Депутатите за Велико народно събрание няма да бъдат избирани по смесена система. Предложенията на ГЕРБ не бяха подкрепени нито от партньорите им от Обединените патриоти, нито от опозицията в правната комисия.

Промените в Изборния кодекс трябва окончателно да бъдат приети тази сряда от депутатите. Засега идеята на ГЕРБ депутатите за Велико народно събрание да се избират на нов принцип - 200 мажоритарно и 200 пропорционално няма подкрепа. Тези изменения в Изборния кодекс влязоха в дневния ред и около предложенията на ГЕРБ за нова Конституция и Велико народно събрание.

Снимка: btvnovinite.bg

Остава идеята на избори да гласуваме и с машини и с бюлетини в секциите с над 300 избиратели. Това решиха депутатите на заседанието на правната комисия.

Ако ще избираме депутати за Велико Народно събрание, засега това ще става по пропорционалната система с партийни листи. Идеята на ГЕРБ да става и мажоритарно беше отхвърлена. Сред аргументите е, че такива промени не се правят набързо, намаляват представителността и удрят малките партии.

Снимка: btvnovinite.bg

„Станахме свидетели на поредния хаотичен законодателен процес. ГЕРБ не знаят как да се случи това. Идеите им за ВНС, слава Богу, не се случват. Цялата тема за ВНС е един безотговорен политически финт от страна на ГЕРБ, проблемите могат да се решат с качествено народно събрание и предсрочни избори“, заяви депутат Крум Зарков от БСП за България.

„Недопустимо е само и единствено големите партии да имат една висока представителност, а малките партии да не бъдат добре представени“, смята Христиан Митев от „Обединени патриоти“. 

ГЕРБ не се притесниха, че не срещат подкрепата не само на  БСП и ДПС, а и на партньорите си във властта.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това си е изцяло наше предложение и на премиера, така че ние си стоим зад него, това е предложение, което беше изразено на референдума за мажоритарни избори“, заяви .

На следващите избори в секциите с над 300 избиратели ще се гласува с машини и хартиени бюлетини. Централната избирателна комисия ще има отговорност за тях.

„Ние оставаме на позицията, че секционните избирателни комисии трябва да броят бюлетините с машини“, съобщи Йордан Цонев от ДПС.

От „Прозрачност без граници“ предупредиха, че този вариант няма да облекчи изборния процес.

„Не може да доведе онзи резултат, до намаляване на грешките, на целенасочени манипулация при отчитане на резултатите и при отчитане на протоколите“, заяви Ваня Нушева от Асоциация "Прозрачност без граници".

Някои извънпарламентарни партии и движения не успяха да влязат на заседанието, а недопускането им бе аргументирано с мерките заради коронавируса. Допуснати били само първите записали се.

Тази сряда ще стане ясно и окончателно как ще гласуваме на едни следващи избори. Този вторник не постъпи предложение за нов председател на ЦИК, след като Стефка Стоева подаде оставка  именно заради отговорността на комисията към машинното гласуване.