Чужди инвеститори, които 5 години поддържат вложенията си в нашата страна, да могат да получават българско гражданство. Това са част от промените, които парламентът прие в Закона за българското гражданство.

Текстът породи спор в залата заради позицията на „Обединени патриоти“, които са против новата регулация. 

По предложение на ДПС се предвижда българско гражданство да получат инвеститори, които поне 5 години са поддържали вложението си у нас и отговарят на останалите условия за получаване на български паспорт. В закона има изискване за инвестиция от поне 1 млн. лева и разкриване на поне 20 работни места 

„Предложението обхваща само инвестиционното гражданство и само тези, които са били изрядни по стария ред. Те имат право да кандидатстват. Цели се да се предотврати съд за държавата. Кръгът е от 60 лица и за всяко обезщетението би било 1 милион. Искаме да предотврати тази възможност“, каза Йордан Цонев от ДПС.

„Дълго време се говореше за продажба на паспорти и гражданство, днес говорим за инвестиционно придобиване на гражданство и то по своята същност е продажба на гражданство“, заяви Младен Михов от „Обединени патриоти“.

Предложението беше прието от депутатите. От правната комисия се аргументираха, че то е съгласувано с ресорните ведомства и службите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!