Законът за бюджета и Законът за извънредното положение бяха гласувани в ресорните парламентарни комисии на второ четене.

Депутатите решиха мярката „60/40“ да бъде променена в полза на работодателите. Държавата ще поеме 60% от заплатите на служителите, както и техните осигуровки, а бизнесът 40% от възнагражденията. 

Промяната идва след призив от работодателите и сигнал, че от мярката ще се възползват малко фирми.

„Решихме да се съобразим с исканията на бизнеса. Смятам, че можем да поемем този допълнителен разход“, каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Идеята държавата да поеме осигуровките е направена от ДПС вчера. Идеята на БСП за по една минимална работна заплата на безработно лице - не беше приета.

Снимка: btvnovinite.bg

Народните представители приеха всички хора, които имат нужда да се възползват от безлихвен кредит на стойност 1500 лв. Малкият и среден бизнес може да изтегли заем на стойност 100 хил. лв., като отново няма да дължи лихва за сумата.

Ще се разреши и общините да могат да опрощават наеми на бизнеса. 

В Закона за извънредното положение се променят още няколко неща:

  • Глобите за нарушаване на извънредните мерки се намаляват - 5000 лв. остава само за нарушителите на карантината. За останалите, като разходка в парка, паричното наказание ще е от 300 до 1000 лв. при първо нарушение. И до 2000 лв. при второ. 
  • Спират се партийните субсидии за времето на извънредното положение;

„Смятаме, че по този начин всичките политически субекти трябва да проявяват своят солидарност към българските граждани и да подпомогнат с каквото могат именно българските граждани да получат тази подкрепа чрез приемане на едно такова предложение“, посочи Красимир Ципов от ГЕРБ.

Първа точка в дневния ред на депутатите за утре е замразяването на техните заплати на нивата от декември 2019 г. Промените ще бъдат окончателно гласувани в пленарна зала в понеделник.