Дебат за бюджета под знака на пандемията. Въпреки че дискутираха до 8 ч. вечерта, депутатите не успяха да приемат всички текстове от финансовата рамка за следващата година и обсъждането им ще продължи този четвъртък. 

Снимка: btvnovinite.bg

Приети бяха основните параметри по бюджета - над 47 милиарда лева приходи и разходи  с почти 5 милиарда повече.

Снимка: btvnovinite.bg

От следващата година минималната работна заплата става 650 лева.

Заплатите на учителите се увеличават със 17 на сто, а за работещите на първа линия в борбата срещу COVID-19 с 30 процента.

Снимка: btvnovinite.bg

Държавните служители ще получат увеличение от 10 на сто. Същото повишение беше предвидено и за работещите в МВР,  но след протестите им те ще получат 15 на сто увеличение.

Дискусиите по Бюджет 2021 минаха под знака на новите ограничителни мерки. Според опозицията този бюджет може да се наложи да се актуализира още през декември, тъй като никъде не са записани сумите за компенсации, обявени от премиера.

„Борисов дава гръмки обещания. Пари за родители, компенсации. Тези обещания са голи думи. Няма ги нито в Бюджет 2020. Не е предвиден нито лев в Бюджет 2021. Заблуждавате хората“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Коалиционните партньори от НФСБ подкрепиха мерките, но подчертаха, че са закъснели. А и според тях трябва да са по-строги, като Валери Симеонов предложи да се затворят и парковете.

Депутатите от ГЕРБ предпочетоха да не влизат в дебати, като изключение беше направено само по бюджета за култура. Депутатът от управляващата партия Евгени Будинов отбеляза, че „винаги ще бъде на мнение, че бюджета за култура трябва да бъде по-голям“.

Парламентът прие правилата за изплащането на детските да се запазят както са в момента.

На фона на пандемията и мерките за предпазване от вируса, оказа се че няма сила която да накара народния избраник Павел Шопов да сложи маска

За този четвъртък останаха текстовете за данъчните облекчения за отглеждане на деца.