През 2021 г. партиите ще продължат да получават държавно финансиране в размер на 8 лв. на получен действителен глас, решиха депутатите с одобрените текстове в закона за държавния бюджет за догодина, съобщава БГНЕС. 

Размерът на субсидията беше гласуван анблок с други текстове, без дебат в пленарната сала. От „Воля“ имаха предложение размерът да стане 0 лв., с което на практика партиите да не получават публично финансиране, но то не срещна одобрението на мнозинство. 

Парламентът гласува и запазването на подоходния критерий за получаване на детски надбавки в размер на 410 лв. за един член на семейството пред предходните 12 месеца. В бюджета е предвидена месечна помощ в размер на 40 лв. за едно дете, за две деца – 90 лв., за три деца – 135 лв. Еднократната помощ при раждане на дете през 2021 г. ще бъде 250 лв., за второ – 600 лв., а за трето – 300 лв. 

Минималната работна заплата нараства с 40 лв. – от 610 лв. на 650 лв. и се очаква да се запази така през следващите три години. 

До този момент депутатите са одобрили още – минималният размер на фискалния резерв към края на 2021 г. да е 4,5 млрд. лв.; максималният размер на държавния дълг да не надвишава 31,9 млрд. лв.; максималният размер на новия дълг да не надвишава 4,5 млрд. лв.