Депутатите одобриха промени в бюджета на Здравната каса, с които към държавните и общинските болници ще се насочат допълнително до 75 милиона лева. Допълнителните пари са заради натрупани стари задължения. 

„Точно 2001 г. се натрупаха тези задължения, нароиха се частните заведения, които правят скъпи процедури“, коментира в пленарната зала Калин Поповски от Обединени патриоти. 

Според Хасан Адемов от ДПС, тези 75 милиона са капка в морето. „Ние ще подкрепим, но дали парите няма да отидат просто при кредиторите“, попита той. 

„Ще се повишат заплащанията към болниците. Този ресурс ще отиде за подпомагане на дейностите и възнагражденията“, обясни Емил Тончев от ГЕРБ.

А според Румен Гечев от БСП системата не работи. „Как се влачат такива плащания от 2015 г. до 2020 г.?“, попита той.

Промяната предвижда НЗОК да може за заплати дейност за минали периоди, която е отчитана от болниците като надлимитна дейност. Досега нямаше законова възможност НЗОК да заплаща тази дейност.

След това депутатите обсъдиха и промени в бюджета за държавното обществено осигуряване, така че да могат да продължат да действат социалните мерки, свързани с проблемите около коронавируса. Обезщетението за безработица беше увеличено от 9 на 12 лева за ден.

От парламентарната трибуна БСП настояха още следващата седмица главният прокурор Иван Гешев да направи отчет в Народното събрание.

„Молбата ми е да влезете в правомощията си по този повод и да докараме възможно най-бързо в парламента главния прокурор, защото това е едно от нещата, за които хората стоят на улицата“, обърна се Антон Кутев към Цвета Караянчева. 

Според него отговорите, които той трябва да даде, са важни не само за депутатите, не само за него вата работа, но и за всички граждани, които тези отговори.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че докладът ще бъде представен в края на септември или началото на октомври.