Невъзможността за разследване на главния прокурор и неговите заместници е системен проблем, констатиран от Европейския съд по правата на човека в Страсбург - най-сериозният мотив за промените.

Но депутатите от два парламента за четвърти път стигат до първо четене на механизма за контрол върху главния прокурор. За малко повече от четири часа днес депутатите гласуваха, едва ден след като правната комисия прие промените.

Първи стъпки към контрол върху главния прокурор. Със 191 гласа "за" депутатите приеха механизма за разследване на главния прокурор.

Против нямаше, а 33-мата народни представители от "Възраждане" гласуваха с "въздържал се".

Така механизмът за разследване на главния прокурор, който е залегнал в НПК, стана първия проект, гледан от 49-ото Народно събрание.

И то приет от всички парламентарни групи с изключение на една.

Депутатите приеха на първо четене и промени в закона за съдебната система, които също са част от механизма за контрол на главния прокурор.

Министърът на правосъдието Крум Зарков дойде в парламента, за да защити законопроекта, който променя НПК.

„Този законопроект е актуален от 2009 г., сега е болезнено актуален, мъка безкрай. Чувам, че хвърчат заплахи, но аз вярвам, че  прокуратурата ще се реформира и хората да знаят, че всичко е наред“, заяви той.

„Ние ще го подкрепим, както е внесен от Министерския съвет и наистина се надявам да започнем съвсем скоро работа по конституционни промени, за да няма този законопроект съдбата, която имаше законопроекта на правителството на ГЕРБ“, посочи Екатерина Захариева, ГЕРБ.

„Това е билет за пътя ни към Шенген. Конституционната реформа е необходима да няма повече главни прокурори като Татарчев, Цацаров и Гешев“, смята Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

„Това е закон по целесъобразност. Ако г-н Зарков е прав, той трябва да стане премиер или президент и аз ще го подкрепя. Евала“, реагира Радомир Чолаков от ГЕРБ СДС.

„Българското НС призна - чрез първата политическа сила, че ще приеме закон по целесъобразност“, заяви Корнелия Нинова от БСП.

„Този законопроект е компромис, защото самият състав на ВСС не е по европейските стандарти, но сега са необходими такива палеативни мерки“, посочи Атанас Славов от ПП-ДБ.

„Ако създадем възможност за бързото събиране на доказателства, ще бъде добре“, каза Петър Петров от „Възраждане“.

От ДПС и „Има такъв народ“ не взеха думата.

Срокът за внасяне на промени в закона за Събедната власт и Наказателно-процесуалния кодекс между първо и второ четене е 3 дни. Затова още следващата седмица тектовете може да се задействат при заварено положение - да променят квотата от 17 на 13 във Висшия съдебен съвет и ако предложението за отстраняване на Иван Гешев бъде подкрепено, главният прокурор да бъде остранен преди края на май. И разследван, но вече като гражданин.