Армията ще охранява границите ни при нужда. Това решиха депутатите, които окончателно и единодушно приеха промените в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Как България стои на фона на останалите държави на пътя на миграционния поток?

Гърция иска хуманитарен коридор, а при Македония - армията участва в изграждането на ограда.

Снимка: bTV

В Сърбия, армията е в готовност. В Словения има частична мобилизация на резервисти, които нямат право да използват оръжие.

Унгария още през есента позволи на армията да се включва в охраната на границата при криза.

Снимка: bTV

Границите на Германия се охраняват от федералната полиция.

Въпросите около присъствието на армията ни по границата са повече, отколкото отговорите. Военните могат да се включат в охраната на граничната бразда само при засилен миграционен поток. 

„Към настоящия момент не сме подложени на силен миграционен натиск, но когато настъпи лятото може и да стане нужно”, обясни зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

„Готови сме във всеки един момент да защитим териториалната цялост, границата, и да окажем пълно съдействие на МВР и Гранична полиция при изпълняването на техните задължения”, каза военният министър Николай Ненчев.

Засега трябва да се изчистят много неясноти: колко наши военни ще отидат по границата, какви правомощия ще имат, колко ще струва включването им в патрулирането.

„Имаме готовност, направили сме необходимите разчети, тези средства ще бъдат за сметка на централния бюджет и така е редно", допълни министър Ненчев.

Дали армията ще използва оръжие, ще се реши на висше военно ниво. Заговори се, че военните ни ще бъдат само с бронежилетки и каски.

„Никой не може да има колебание, че срещу въоръжен терорист войникът ще стои с ръце в джобовете”, коментира бившият военен министър Бойко Ноев.

„Войник не трябва да ходи никъде без оръжието си, иначе защо е войник", каза ген. Михо Михов, председател на парламентарната комисия по отбрана.

От БСП пък отново изразиха притеснение, че се бави изграждането на оградата по границата ни с Турция.

Около 50 км се строят повече от година, а строежът се е оскъпил драстично, каза депутатът от БСП Лява -България Ангел Найденов.

Очаква се около 1500 военнослужещи да бъдат насочени към границата. Има ли обаче къде да настанят хора и техника?