Хартиените бюлетини - отново на дневен ред. ГЕРБ-СДС и БСП предлагат законови промени, с които избирателите да имат избор между машина и бюлетина. Събират ли подкрепа предложенията им?

От партията на Бойко Борисов имат намерение още утре да внесат в пленарната зала изборните промени. „Последните избори, на които имахме право на избор 74%  от българските граждани предпочетоха хартиена бюлетина срещу 26% машинно, българските граждани трябва да имат избор”, смята Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС.

И БСП искат и хартиена бюлетина, и машина. „Мотивът ни беше исторически ниската избирателна активност, като още причината е гласуването само с машина“, пояснява Филип Попов от левицата.

От „Продължаваме промяната“ са категорични, че трябва да остане само машинното гласуване заради ползите от него. „Улесни изборната администрация, преди гледахме как секционните комисии седят с часове в „Арена Армеец“, за да си предадат протоколите, а с изцяло машинното гласуване приключваха в десет“, припомна Стоил Стоилов от ПП.

На последните избори в сливенското село Градец избирателната активност била ниска. Някои от хората казват, че е заради машините. Казват, че били заради машините, но пък други не срещнали проблем.

Смесеното гласуване се подкрепя и от ДПС, а твърдо зад машините стоят от ИТН, „Демократична България“ и „Възраждане“.