Със 126 гласа „за” депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев върху мораториума за нови лекарства. След гласуването от БСП се заканиха да дадат текста на Конституционния съд.

Ограничението в Закона за бюджета на Здравната каса засяга над 20 вида терапии, които вече са одобрени за употреба от Европейската агенция по лекарствата. Някои от тях са единствена възможност за лечение. 

За преодоляването на президентско вето са необходими 121 гласа. Днес депутатите събраха 126 и го отхвърлиха без проблем. Това са гласовете на ГЕРБ, Обединените патриоти и „Воля”. На обратния полюс бяха гласовете на БСП и ДПС – общо 95.

Снимка: btvnovinite.bg

Докато ветото се разглеждаше в пленарната зала, пред Народното събрание граждани се събраха на протест срещу забраната. Пациенти, лекари и граждани посрещаха депутатите на входа, за да им покажат, че са против мораториума върху нови лекарства.

Ветото на президента е с мотив, че хората с определени заболявания се лишават от равен достъп до здравеопазване.

Предложението за мораториум над нови лекарства за годината дойде от Надзорния съвет на Касата, като начин тя облекчи големите си годишни разходи за медикаменти, достигащи 1 млрд. лв.

Според опозицията става дума за около 25 млн. лева, които са нищожно малко на фона на парите, които се дават за инфраструктура.

Мораториумът предвижда през следващата година Здравната каса да не плаща за иновативни лекарства. Голяма част от тях атакуват онкологични заболявания.

По този повод дебатът в пленарната зала стана много личен и емоционален.

„Искам да заявя конфликт на интереси. Аз съм онкоболен. Вие ще кажете: „Ти имаш пари, ще си купиш”. Аз имам, но тези хора, които нямат? Дайте да сменим политиката и да постъпим най-човешки”, призова Стефан Данаилов от БСП.

Снимка: БСП

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче коментира, че Данаилов е бил „употребен” по време на дебата.

„Моят баща почина на 62 г., и то точно от рак. Точно затова не искам по тази тема да спекулираме в пленарната зала. Когато имаме бюджет с 485 млн. лв. повече за 2018 г., това не е ли по-добра политика за здравеопазване, която ще направи днешното правителство”, попита той. 

„Всякакъв съм бил, само употребен не съм бил”, отговори му Данаилов. 

„С болести не е хубаво да се заиграваме”, категоричен беше и Вежди Рашидов от ГЕРБ.

След отхвърлянето на ветото от БСП обявиха, че дават текста за мораториума на Конституционния съд.

„Считаме, че се отнемат и ограничават основни права на българските граждани, а именно правото на живот - ясно разписано в чл. 28 от Конституцията, правото на здравно осигуряване и гарантиране на безплатно медицинско обслужване, според чл. 52 от Конституцията”, отбеляза Жельо Бойчев от левицата.