Депутатите разгледаха предложението за нулева ставка на ДДС за хляба и лекарствата.

Този законопроект беше внесен преди няколко седмици, но досега непрекъснато се отлагаше. Имаше искания той да бъде гледан и в присъствието на министъра на финансите, който да каже има ли такава възможност. Асен Василев обаче така и не дойде.

Предложението предвижда нулева ставка ДДС за лекарства, за хляб и за цените на водата, ток, парно и газ.

Депутатите отхвърлиха предложението на опозицията, като казаха, че това е популизъм.

„Кризите се задълбават. Има остра нужда хора, които се борят и в края на месеца са пред избора дали да си платят тока и режийните разходи, или да си купят храна и лекарства“, заяви Цончо Ганев.

„Вашето предложение просто е неизпълнимо както повечето Ваши предложения е едно не добро предложение,  едно популистко предложение, което няма как да се случи, господин Ганев. Сетете се, господин Ганев, че има хора, които разбират“, репликирса Искрен Митев от „Продължаваме промяната“.

Партньорите в коалицията също се обявиха срещу идеята на „Възраждане“.

„Само популистки изказвания от тази трибуна няма да нахранят нашите гласоподаватели“, заяви Пламен Абровски от ИТН.

Изненадващо предложението беше подкрепено от „Възраждане“, ГЕРБ и ДПС. Въпреки това гласовете не стигнаха и то беше отхвърлено.

Заседанието на депутатите продължава, като се очаква следващата точка е създаване на комисия, която да ревизира изпълнителната власт през последната 1 година от 12  май до 12 май – този четвъртък се назначава точно една година от назначаването на първото служебно правителство.

Тази комисия ще трябва да провери всички меморандуми и писма за намерения, които са подписани в рамките на три кабинета.

А как цената на хляба се удвои през последните две години - разберете на businessnovinite.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!