Кадрови и финансови неуредици в ДАНС. Това обсъждаха депутатите, като приеха на закрито заседание годишните доклади на Агенцията за национална сигурност и Комисията за сигурността на информацията.

Дори в редиците на мнозинството се чуха критики към кабинета, че темата международен тероризъм липсвала в годишния доклад за състоянието на националната сигурност.

"Ние също не крием няколко недостатъци, които и ДАНС признава сам, но ДАНС работи в тази посока, най-вече това, което ние искахме е да се запази като контраразузнавателна служба без много шум около него, като в миналото, дава резултати", заяви Иван Петров.

Депутатът от ГЕРБ препоръча още контраразузнаването да си търси кадри с арабски език, конкретни факти около дейността на службата по атентата в Бургас обаче не са били обсъждани. От своя страна опозицията открои като проблем текучеството в службата- за три години са напуснали стотици служители.

"Качеството на кадровото обезпечаване и напускането на няколкостотин служители, смяната на няколко председатели за три години. Това не е спортен тим, на който да се сменя треньора при всеки проблем", заяви Румен Петков.

Депутатите припомниха също така, че от 2009 година досега бюджетът на ДАНС е бил съкратен наполовина и че е наложително да бъде увеличен. От мнозинството заявиха, че също искат парите да бъдат увеличени, но това ще зависи от финансовите възможности на държавата.