Кабинетът удължи извънредната епидемична обстановка до края на август, а депутатите изслушаха здравния министър Стойчо Кацаров за подготовката за нова COVID вълна. На изслушването бяха зададени въпроси за хода на ваксинирането у нас и за готовността на България да посрещне нова COVID вълна. Бяха отправени критики за хода на имунизирането у нас.

За да се стимулира то, Стойчо Кацаров каза, че се обмислят есемес кампании със символични награди. Самият той разкритикува изготвения ваксинационен план и заяви, че той е сред причините за високата смъртност.

Грешки в подготовката за COVID вълните, организационни проблеми, липса на медици в болниците и поставянето на възрастните и хронично болните на по-заден план във ваксинационния план са сред причините, които според Стойчо Кацаров са довели до смъртта на 10 хиляди души.

„Първата голяма грешка е свързана с договарянето на ваксините. България е дала приоритет на „Астра Зенека“ за сметка на останалите три ваксини. Втората голяма грешка е свързана с приоритетите. Смъртността от COVID  над 80 процента, са хора над 60 г.“, заяви министър Стойчо Кацаров.

От ГЕБР на свой ред критикуваха хода на ваксинацията в момента.

„Постигнатият резултат е провал на ваксинационната кампания“, каза Росица Кирова от ГЕРБ-СДС.

„Вижте какво показват данните. Сравняваме последните 74 дни и 74-те дни преди 10 май. От 28 февруари до 5 май са ваксинирани 770 хиляди души. От 13 май до 26 юни са ваксинирани над 900 хиляди души“, посочи Стойчо Кацаров.
 
Той отхвърли и обвиненията, че страната ни не е готова за предстоящата COVID вълна, цитирайки изготвения план за справяне с епидемията, който разделя страната ни на 4 нива на риск според заболеваемостта.

На критиките, че планът е само медицински, Кацаров отговори, че е възможно до две седмици той да бъде дописан със социалните и икономическите мерки.

200 са новите случаи за последното денонощие при направени 15 600 теста. Това означава, че 1,3 на сто от пробите са положителни. В 4 области няма регистрирани новозаразени - това са Видин, Габрово, Перник и Разград. 

4-ма души са починали, а излекуваните са 111. Общо почти 980 165 души са със завършна ваксинация, показва Единният информационен портал.