Тази година депутатите ни изминаха около милион и 200 хиляди километра.

Ако екваторът е 40 хил. км., то българските депутати с парламентарните автомобили са обиколили Земята 29 пъти. Данните са за 11 месеца, от началото на годината до края на ноември.

Ако направим класация на най-пътуващите, веднага се появява името на социалиста Пенко Атанасов от Бургаския регион, който е изминал над 43 хиляди километра, следван от колегите си Йордан Бакалов - с близо 35 хиляди километра, депутати от ГЕРБ, които са от морски избирателни райони като Стоян Гюзелев с над 33 800 километра, Иван Вълков с близо 33 хиляди километар и една дама от Варна - Даниела Петрова с над 30 хиляди километра.

Социалистът Пенко Атанасов, който винаги води по изминати километри, казва, че ги навърта, защото хем се прибира у дома, хем наглежда изибрателния район. Миналият мандат за „Панталей пътник" беше провъзгласяван депутат от НДСВ, който е от Царево.

„За тия седем години на пръстите на едната ръка се броят пътите, в които съм оставял тука”, заяви Пенко Атанасов, депутат от Коалиция за България.

За около година Галина Стефанова от ГЕРБ, също от Бургаски избирателен район, е пропътувала близо 30 хиляди километра. Въпреки, че депутатите имат право и на самолетни билети, тя казва, че разписанието им не й е удобно, защото излитат или рано или късно. Тя заяви, че от началото на мандата винаги е комбинирала пътуванията си.

Независимият Кирил Гумнеров ходи до ловешки избирателен район с личния си автомобил, и парламента му изплаща изхарчения бензин, за който има лимит. На седмица изминава по около 800 километра.

„Ако приемем, че Народното събарние обиколката му е около 500 метра, ще ми се съберат около 1400 обиколки, добър съм по математика. Предвид килограмите ми обаче една трябва да се брои за две”, заяви той.

През следващата година парламентът е придвидил 1,8 млн.лв. за нови автомобили. Обмисля се варианта старите коли да бъдат дарени.

За същия период от време депутатите са получили командировъчни за близо 1.35 млн.лв. Тези пари са за дневни, квартира и пътни. Тук депутата от ДПС Гюнай Сафер е сред депутатите изхарчили най-много - над 23 хиляди и 300 лв. Това може би обяснява честите му отсъствия от парламента.