Преговори с Украйна за продажбата на оборудването, с което трябваше да бъде изградена АЕЦ „Белене“. Такова решение ще бъде предложено на Народното събрание. Новината съобщават в социалните мрежи депутати от ГЕРБ и „Демократична България“, които са сред вносителите.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС показва и проекта на решението, под което са се подписали още депутати от ДПС и дори лично Кирил Петков.

Ако парламентът приеме документа, министърът на енергетиката Румен Радев ще бъде задължен в срок до 30 дни да проведе преговори с украинския си колега за продажба.

Цената не трябва да бъде по-ниска от платената от НЕК - 1 милиарда и 200 милиона лева.

„Украйна има почти напълно изградени два блока, за които им липсва само оборудването с дълъг цикъл на производство, което ние имаме. В този смисъл Украйна е единственият купувач в света за нашето оборудване, а ние пък за тях сме единственият продавач. Това е win-win ситуация и за двете страни“, каза Добрев.

„Ако министърът на енергетиката постигне добра сделка и успее да продаде ненужният ядрен пакет, ще сме в странната ситуация - родното руско ядрено лоби в България (щедро набутало ни неизползваемата вече руска технология) да подпомогне енергетиката на… Украйна“, коментира Ивайло Мирчев, ДБ.

Заедно с изградената площадка инвестицията в нереализирания проект се равнява на повече от 2 милиарда и половина лева.

Замислен още през 80-те, проектът беше спрян през 2012 година.