Депутати коментираха в кулоарите на парламента възможността за дистанционно изслушване на президента на Украйна Володимир Зеленски в българския парламент.

Проектът на решение за изслушване на Зеленски бе внесено от депутатите от „Зелено движение“ (част от ПГ на „Демократична България“) – Владимир Панев и Зорница Стратиева. Панев аргументира искането с това, че има дезинформация по темата.

„Чува се много сериозно путинската гледна точка“, каза той и допълни, че се надява искането за изслушване на Зеленски да срещне подкрепа.

Милен Матеев от „Продължаваме промяната“ заяви, че е разбрал от медиите за предложението за изслушване на Зеленски. Определи идеята като „приемлива“.

„Ако е възможно да се осъществи, нямам нищо против да го изслушаме, ще бъде полезно“, каза той. Според Матеев на първо място депутатите може да чуят исканията към нашата държава от Зеленски и ако има други искания, освен оказана вече морална и хуманитарна помощ, това да бъде обсъдено. 

Александър Ненков заяви, че ПГ на ГЕРБ-СДС подкрепя искането за изслушване на Зеленски.

"Смятам, че е редно и е един сериозен жест за солидарност", посочи той, добавяйки, че ГЕРБ-СДС са за незабавно спиране на военните действия, защото последиците от конфликта ще са сериозни и дългосрочни.

"Едно такова изслушване няма да повлияе на хода на събитията, но по този начин ще покажем на украинския народ, че сме държава, която застава зад тях", каза още Ненков.

Станислав Анастасов от ДПС коментира, че по-скоро става въпрос за обръщение на президента Зеленски. По думите му българският парламент е един последните, който ще направи това.

"Ние сме съпричастни с Украйна, виждате какво се случва, какви грозни сцени наблюдаваме от вашите материали в новините. Ние сме с обща позиция по отношение на кризата в Украйна, така че няма нищо лошо Зеленски да бъде изслушан", каза Станислав Балабанов от „Има такъв народ“.

Елисавета Белобрадова коментира, че „Демократична България“ стои зад искането за изслушване на Зеленски. Тя смята, че ще е полезно да се чуе отношението на украинския президент. По думите ѝ неговото лично мнение „понякога може да е тежко за преглъщане“, давайки пример с изказване на Зеленски пред Бундестага. Белобрадова каза още, че изслушването може да даде тласък за по-широк дебат за помощта на България за Украйна.

Против изслушване на Зеленски се изказа лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който сравни искането с театрално представление.

„Това е абсолютно несериозно и считам, че има само и единствено пропагандни ефекти - такива, каквито целят и всички подобни участия, театрални и кино ефекти във всички други парламенти“, каза той. 

Костадинов посочи, че не вижда с какво подобно изслушване ще допринесе за информационната среда. Той смята, че в медийното пространство се показва само едната гледна точка в конфликта.

От ПГ на "БСП за България" отказаха коментар по темата.

Да предостави ли България военна помощ на Украйна?

Темата повдига и въпроса за възможността България да предостави военна помощ на Украйна, която вече месец води военен конфликт с Русия.

"Не знаем дали Зеленски ще поиска оръжия. Знаете, че управляващото мнозинство е доста разнородно, но ние трябва да сме наясно какви са основните нужди на Украйна в момента", каза Владимир Панев от „Зелено движение“.

На въпрос дали би подкрепил изпращането на оръжие той отговори: „Вероятно да, но ние искаме да чуем и украинската страна. Предложението на президента Радев за изпращане на бронежилетки и каски е една добра стъпка и инициатива“.

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ подчерта, че България има ангажимент към НАТО и трябва да спазва договорите си в рамките на Алианса. Ако има друго искане, освен хуманитарната помощ, то трябва да бъде прецизирано и обсъдено, смята депутатът.

Александър Ненков от ГЕРБ заяви, че като член на НАТО България трябва да се съобразява с общността. По думите му ГЕРБ биха подкрепили искане за военна помощ, ако такова бъде внесено в Народното събрание.

Относно въоръжаването на Украйна Йордан Цонев от ДПС коментира, че това е работа на българското правителство. Като внесе такова искане, ще бъде обсъдено в парламента, посочи той.