Специална платформа доближи авариралия край Камен бряг товарен кораб „Вера Су“ и с нейна помощ ще започне разтоварването на натоварения с азотни торове плавателен съд. Работата ще върви денонощно, съобщава кореспондентът на bTV Новините в региона.

Причините за това са две – хидравликата на кораба е наводнена и няма възможност да се отварят и затварят капаците, които пазят товара, а освен това екипите имат около два дни подходящо време, за да прехвърлят торовете.

Очакването е операцията да е сложна и трудна. Платформата, на която е инсталирано цялото нужно оборудване, ще се закрепи за дъното, а общо четири баржи ще поемат товара.

Според транспортния министър Христо Алексиев бурното вълнение е довело до втечняването на част от торовете, като те ще бъдат прехвърлени на танкер. Основна цел ще бъде да не се допусне разпръскване на стотиците тонове товар.

Втечненият горен слой на товара с карбамид беше прехвърлен на един от катерите, който беше използван за източването на горивото от заседналия кораб. Не е известно какво е състоянието на останалата чат от азотния тор в хамбара, предполага се, че и той е втечнен.

От екоминистерството заявиха, че избраната за разтоварването технология е "щадяща околната среда".

"Колегите успяха да отворят един от люковете, вътре се виждаше течна консистенция. С трите баржи, на всяка от които има помпа, тази фракция ще се разтовари първо на трите баржи, а след това навътре в морето в танкера "Еко галакси", каза замесник-министърът на околната среда и горите Петър Димитров.

Същинската операция се очаква да стартира в следобедните часове.